Sunday, 21 September 2014


OBESITI adalah masalah yang kian menghantui akibat tabiat pemakanan dan 'lifestyle' masa kini yang suka kepada semua yang 'express' atau segera, termasuklah makanan! ==> MAKANAN SEGERA

Obesiti adalah keadaan di mana BMI melebihi 25.

Apakah BMI?

  1. Body mass index (BMI) is a measure of body fat based on height and weight that applies to adult men and women. Enter your weight and height using standard or metric measures.
  2. BMI adalah ukuran saiz badan berdasarkan ketinggian dan berat badan.

Cara Kira BMI?

Formula :-
Berat (kilogram)/[Tinggi (meter) x tinggi (meter)]
Contoh berat anda 90 Kg dan tinggi 1.58 M
90 Kg / [1.58 M X 1.58 M]
= 90 Kg / 2.49 M
= 36
Lihat jadual dibawah , 36 adalah kategori berat berlebihan. Iaitu OBESITI
<18.5 - kurang berat badan (underweight)
18.5 - 24.9 = Berat badan ideal
25 - 30 = Kegemukan 
30 atau lebih = Kelebihan berat badan (Obesiti)
Obesiti Pada Lelaki
Obesiti boleh menyebabkan tahap hormon testosterone menurun dan secara tidak langsung mengganggu proses penghasilan sperma.
Obesiti Pada Wanita

Obesiti boleh menyebabkan kenaikan paras hormon estrogen yang boleh mengganggu penghasilan ovum atau 'telur'.

Wanita yang sukar hamil selalunya mengalami PCOS (Polycystic Ovary Syndrome) akibat daripada masalah obesiti dan haid tidak teratur.

Sekiranya hamil pula, wanita obese lebih tinggi terdedah kepada serangan kencing manis, darah tinggi, keguguran bayi, bayi meninggal di dalam rahim ddan berisiko kecacatan.

Mahu Saya Bantu?

Saya cadangkan anda yang mempunyai masalah obesiti mencuba SET KURUS SHAKLEE yang boleh membantu anda menurunkan berat badan kepada berat badan ideal secara sihat , tanpa bahan kimia, tanpa diet yang ketat sehingga menyeksa diri anda. Baca disini lebih lanjut bagaimana Set Kurus Shaklee membantu anda.

Dengan konsultasi yang betul dan mengikut jadual secara konsisten, saya mahu membantu anda hidup lebih sihat.

              
Set Kurus Shaklee - semulajadi, tanpa bahan kimia

Untuk menstabilkan kembali hormon anda, saya mencadangkan SET KESUBURAN SHAKLEE. Kebaikan dan manfaat terbaik untuk suami dan isteri jom baca disini.

Set Kesuburan Shaklee - 
jangan kata isteri saja ada masalah kesuburan tau, suami juga awas!


Tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan.
Cuma perlu ada inisiatif berusaha , konsisten, pemikiran yang positif mahu kekal sihat, berat badan ideal dan segera hamil.
Kemudian sertailah dengan doa kepada Allah yang pemberi rezeki.

Yakinlah, usaha anda tidak akan sia-sia.

Saya sedia membantu anda.

Whatsapp/SMS di : 012-263 4001


Berminat nak tahu lebih lanjut?

Nak jana income 3,4,5 angka dengan Business Shaklee?

Saya sedia membantu anda

6 comments:

  1. Betul tu isma..fast food memang bahaya..dlu ms kerja kat tmpat takde fast food, slim je badan..hehe

    ReplyDelete
  2. Umie pernah g jumpa pakar.. dah dahm pa byk kali.. solutionnya kena kurangkan berat badan kalau nak hamil sb kalau dah pregnant nanti berat lagi bertambah.. so now.. umie berusaha nak turunkan berat badan dengan shaklee walaupun turun sikit2 tp alhamdulillah.. sihat...

    ReplyDelete
  3. simplenya blog .. tapi cun.. ringan

    ReplyDelete
  4. Perkongsian yang menarik ..semoga bermanfaat

    ReplyDelete